5 woorden van: Harry de Vries

In de rubriek ‘Vijf woorden van’ komt iedere editie een ander OVW-lid aan het woord. Zij kiezen vijf woorden die het beste bij hen past en passen dit vervolgens toe op hun eigen onderneming. Deze editie: Harry de Vries, eigenaar van Bouwbedrijf de Vries.

JUBILEUM

“Bouwbedrijf de Vries is een écht familiebedrijf. Na de 1e wereldoorlog is mijn overgrootvader gestart met het bedrijf. Mijn grootvader en zijn broer hebben het vervolgens overgenomen. Begin jaren ’70 nam mijn vader het stokje over, samen met zijn broer. In ’96 ben ik ook bij het bouwbedrijf gaan werken. Eerst heb ik meegewerkt op de bouw, vervolgens kwam ik op kantoor terecht. Toen ik bij het bedrijf van mijn vader kwam werken wist ik niet zeker of ik het over wilde nemen. Voor de zekerheid heb ik onder andere mijn aannemerspapieren gehaald. Uiteindelijk ben ik in 2005 toch eigenaar geworden van Bouwbedrijf de Vries. Mijn vader heeft nog tot 2010 meegedraaid en is toen met pensioen gegaan. Deze prachtige familiegeschiedenis is afgelopen maand bestempeld met het 100-jarig jubileum. Niet alleen hebben we dit goed gevierd met relaties, kennissen en familie, we hebben ook onze uitstraling aangepakt. Met een frisse, moderne weergave van ons logo en huisstijl en onze nieuwe website en bedrijfsbussen zijn wij klaar voor de toekomst!”

WERKNEMERS

“Toen ik het bedrijf van mijn vader overnam, was dit uiteraard inclusief werknemers. Ik heb dit altijd gekoesterd. Enkele jaren geleden, tijdens de crisis, moesten er helaas enkele mensen uit. Nu de economie weer aantrekt merk je dat het lastig is om snel en flexibel meer personeel aan je bedrijf te binden. We lossen dit tegenwoordig dan ook op door specialisten extern in te huren, bijvoorbeeld bij de betonbouw. Nu de economie flink aantrekt, hebben we ons team weer kunnen uitbreiden. Zo lopen er momenteel weer leerlingen rond van Bouw Mensen (werken-leren) en zijn er vroegere werknemers teruggekomen. Momenteel hebben we 10 werknemers in dienst. Echter, bij sommige projecten lopen er wel zo’n 20 man – veelal ingehuurde professionals – van ons rond. Door gedegen partners te zoeken ben je als aannemer flexibeler en houd je de kosten in de hand.”

VAKGEBIED

“We vinden het belangrijk om ons vakgebied te promoten. Zo waren we tijdens de Sleepbootdagen op het Technoplein aanwezig. Om dit te realiseren hebben we een samenwerking met de organisatie Bouw Mensen gezocht. Zij laten jongeren kennis maken met ons prachtige vak. We vinden het belangrijk dat men in aanraking komt met de bouw.”

“We proberen veel aan opleiding binnen het vakgebied te faciliteren. Een groot gedeelte van onze werknemers zijn bijvoorbeeld bij ons als leerling-bouwvakker begonnen. Ook bieden we regelmatig stageplekken. Nu de economie weer aantrekt en het drukker wordt, kunnen we meer met opleidingsplekken doen. Het is van belang dat er meer vakmensen worden opgeleid. Daarom waarderen we het dat er lokaal ook aandacht aan wordt besteed, met bijvoorbeeld het Technoplein. Zo zorgen we er gezamenlijk voor dat we technische beroepen, en dus ook de bouw, aantrekkelijker maken voor jongeren.”

ALLROUND

“In de huidige tijd is het essentieel om als bouwbedrijf allround te blijven. We zien veel eenmanszaken om ons heen, dus door diverse disciplines onder één dak te hebben kunnen wij ons onderscheiden. Komen er toch dingen op ons pad die we niet zelf uit kunnen voeren? Dan zoeken we samenwerkingen met andere bedrijven. Hiervoor is het hebben van een kwalitatief netwerk erg belangrijk. Dit realiseer ik onder andere door middel van mijn bestuursfunctie bij Bouw Nederland – Afdeling Friesland.”

OUT OF THE BOX

“Als ondernemer in de bouw dien je soms ‘out of the box’ te denken. Je komt soms voor zeer uitdagende situaties te staan, die je creatief moet kunnen oplossen. Wij trekken alles uit de kast om onderscheidende projecten goed uit te voeren. Zo moesten we laatst nog een zeer drukke winkelstraat afsluiten om een lift te plaatsen. Dit was vlakbij het station, dus waren we behoorlijk veel tijd kwijt om voorbijgangers op afstand te houden. Bij projecten zoals deze dien je je verder zeer flexibel op te stellen. De gemeente bepaalt namelijk (vaak pas last minute) wanneer de weg afgesloten mag worden. Zo stonden we op woensdagavond met een team klaar om het plaatsen van de lift te realiseren.”

Meer informatie over Bouwbedrijf de Vries lees je op https://www.bouwbedrijfdevrieswoudsend.nl.

 

Bekijk hier de video van het plaatsen van een lift door Bouwbedrijf de Vries