5 woorden van: Durk Douma

In de rubriek ‘Vijf woorden van’ komt iedere editie een ander OVW-lid aan het woord. Zij kiezen vijf woorden die het beste bij hen past en passen dit vervolgens toe op hun eigen onderneming. Deze editie: Durk Douma, directeur van Kuipers Woudsend.

Personalia

Naam: Durk Douma
Eigenaar sinds: September 2006
Woonplaats: Woudsend
Samenwonend met: Anneke Heijnis
Lid van OVW sinds: Het eerste uur

CONTINUITEIT

“Nu we een nieuwe loods hebben laten bouwen, denk men vaak aan groei binnen ons bedrijf. Bij ons staat deze loods echter vooral voor het waarborgen van continuïteit. De producten die wij leveren worden steeds groter en de eisen hieraan steeds hoger. Zo is het o.a. in de voedingsmiddelenindustrie steeds belangrijker om nóg netter en nóg schoner te produceren. Ook verwacht men van bedrijven als de onze dat er steeds completer wordt geleverd. Onze klanten ontzorgen staat in alle aspecten binnen onze organisatie voorop: mede daarom lieten we de nieuwe loods aan de Vosseleane bouwen.”

GEMEENTE

“De afgelopen jaren zijn we op zoek geweest binnen het dorp voor mogelijkheden tot uitbreiding. Dit bleek erg lastig te zijn door o.a. de gevestigde bedrijven. Op de Zwaan was er een kavel vrij, echter met watersport gebonden bestemming. Helaas bleek het moeilijk om daar een RVS/industrie bestemming voor te krijgen. Tijdens dit gehele proces was het continu lastig om de juiste personen binnen de gemeente te vinden. Tijdens de bouw van onze nieuwe loods bleek dat dit probleem binnen de gemeente is opgelost. De nieuwe accountmanagers per regio zorgen ervoor dat de communicatie vlot verloopt. Wij hebben veel contact gehad met Jan Tadema. Het is uniek hoe deze man voor de bedrijven klaar staat en op zoek gaat naar oplossingen. Hij weet waar hij over praat, waardoor mijn ervaring met de gemeente nu erg positief is. Zelfs zó positief dat wij met Kuipers Woudsend de mogelijkheden op de Zwaan opnieuw willen onderzoeken.”

Kuipers Woudsend

SOCIAAL

“Social return vind ik belangrijk. Hiermee doel ik vooral op mensen die minder goed mee kunnen komen in de maatschappij. Vroeger deed Johannes Kuipers hier binnen het dorp al veel mee. Wist je niet goed wat je wilde doen? Bij Kuipers of één van de andere bedrijven in Woudsend werd een goede werkplek voor je gevonden. Deze unieke benadering proberen we vast te houden. Jammer vind ik dat door de verharde maatschappij de mogelijkheden voor ondernemers aangaande dit onderwerp niet worden ondersteund door de overheid.”

TECHNIEK

“Wanneer je het hebt over techniek, dan denk ik meteen aan hoe complex de techniek door de jaren heen is geworden. In ons vakgebied is er steeds meer specialistisch werk. Zo zijn we veranderd van maakbedrijf naar assemblage. We zien dat we steeds meer uitbesteden en werken met (lokale) onderaannemers. Wij vinden het belangrijk om jongeren te enthousiasmeren en op te leiden voor de technische vakken. Doorlopend lopen hier een vijftal stagiaires en geven we doe-dagen, presentaties op scholen et cetera.”

LOKAAL

“Lokaal is bij ons breder dan Woudsend. We proberen het werk veelal binnen Friesland te houden. Maar omdat de wereld steeds kleiner wordt, is Nederland voor ons soms al lokaal. Ook projecten in Amerika, Ierland, Duitsland, zijn voor ons bijna dagelijkse kost. Wij kampen deels met concurrentie uit het Oostblok. Maar daarentegen werken er ook Polen bij ons op montage en in de werkplaats, in veel bedrijfstakken is dit al langere tijd gewoon (denk aan de landbouw met name in de kassen) sinds de laatste jaren is dit ook in ons vakgebied ingetreden.”

Meer weten over Kuipers Woudsend? Bekijk de website.